Postav muzeja

Stalni postav Muzeja čini trajna izložba Tilurij – rimski vojni logor kojom je prezentirano prvih deset godina istraživanja istoimenog rimskog legijskog logora u mjestu Gardun kod Trilja. Lokalitet se kontinuirano i sustavno istražuje od 1997. godine pod vodstvom dr. sc. Mirjane Sanader i arheološkog tima s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Istraživanja su rezultirala impozantnim ostacima arhitekture te brojnim pokretnim nalazima koji se čuvaju i prezentiraju u Muzeju triljskog kraja, a izloženo je više od 300 predmeta koji svjedoče o intenzitetu života u legijskom logoru Tilurij od 1. st nove ere do kasnoantičkog razdoblja. Brojni nalazi vojne i konjske opreme, kuhinjskog inventara, novca, medicinskog pribora te raznih drugih utilitarnih i ukrasnih predmeta, uz spoznaje proizišle iz ostataka arhitekture, pružaju nam cjelovitu sliku života rimskog legionara u legijskom logoru Tilurij.

U prostorima Muzeja je izložena i Etnografska zbirka koja broji preko 200 predmeta te reflektira ruralni stil života triljskog kraja tijekom 19. i s početka 20. stoljeća. Zbirka je oformljena zahvaljujući donacijama privatnih imatelja u velikoj akciji sakupljanja etnografske građe, a koju je po otvorenju za javnost proveo Muzej sa suradnicima. Predmeti su vezani uz povijest svakodnevnice te prezentiraju stare metode obrade zemlje, pripreme hrane, izrade tekstilnih i odjevnih predmeta te tradicijskih nošnji.

Muzej triljskog kraja © 2019. Sva prava pridržana
Dizajn i razvoj L33T digital agency
Pravila privatnosti