Back to all Post

25. Edukativno-muzejska akcija

Ove godine u hrvatskim muzejima obilježava se jubilarno 25. izdanje Edukativne muzejske akcije (EMA). Zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj i svijetu, tradicionalni termin njenog obilježavanja od polovice travnja do polovice svibnja, zamijenjen je novim: od 15. rujna do 15. listopada, a krovna tema je bila i ostala – „ljubav“. Tako je, kao jedan od najljepših i najsnažnijih osjećaja koje čovjek gaji, ljubav još jednom pokazala da „sve pobjeđuje“!

Uvjerivši se da empatiju, solidarnost te ljubav prema sebi i drugima iskazujemo svakodnevno, MTK vas je odlučio podsjetiti i na ljubav prema baštini. U središte te ljubavi stavili smo tkanje i tkalački stan, predmet koji se počinje koristiti u mlađem kamenom dobu i postoji sve do današnjih dana. Bezvremensku simboliku ljubavi i vjernosti dobio je u Homerovoj Grčkoj kada je lijepa kraljica Penelopa dugih 20 godina čekala Odisejev povratak iz Trojanskog rata. Vrijedne ruke arheologa sa Sveučilišta u Zagrebu zabilježile su nalaze utega za tkalački stan na području rimskog vojnog logora u današnjem selu Gardun, a dva izvanredna primjerka tkalačkih stanova iz 19. i 20. st. čuvaju se i u Etnografskoj zbirci našeg muzeja.

Priču o svemu tome te zašto je važno njegovati ljubav prema baštini učenicima PŠ Čaporice, PŠ Ugljane, PŠ Vojnić i PŠ Velić, 23. rujna prenijet će doc. dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet i dr. sc. Vinka Matijević s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Muzej triljskog kraja © 2021. Sva prava pridržana
Dizajn i razvoj L33T digital agency
Pravila privatnosti